Doe de belastingen omlaag

Grote kans dat de belastingen omhoog gaan. De vandaag gedane mededeling dat in dit land 29 miljard euro tot aan 2015 moet worden bezuinigd, staat echt niet op zichzelf. Het helpt ook als politici dagelijks zeggen dat belastingverhoging onvermijdelijk is, dat maakt de geesten rijp maken voor de onvermijdelijke 'extra inspanning die van de burgers wordt gevraagd.'
In naburige landen is dan niet anders, en gidsland Groot-Brittannie ging recentelijk voorop met verhoging van de inkomstenbelasting; wie meer dan 150.000 pond verdient, gaat in het paradijs van Gordon Brown naar een tarief van 50 procent.
The Wall Street Journal betoogt dat dit slaande waanzin is, symboolpolitiek, waar niemand beter van wordt. Mensen houden op zich extra in te spannen en gaan als gekken op zoek naar belastingontduiking.Ter uitleg wordt een kijkje in het verleden genomen, terug in de tijd dat Margaret Thatcher het Verenigd Koninkrijk met ijzeren vuist regeerde.
Premier Thatcher verlaagde het basistarief naar 25 procent (was 33 procent) en verlaagde het toptarief naar 40 procent (was 83 procent). Honderden economen voorspelden destijds dat het al zo zwakke Engeland nu helemaal onderuit zou gaan, maar het tegendeel was het geval: het land werd weer sterk en gezond. Iets soortgelijks verrichte Ronald Reagan in ongeveer dezelfde tijd in de Verenigde Staten - met evenzeer positieve uitkomsten.
Labour staat nu dus voor een dilemma: belastingen omhoog voor een paar extra stemmen of belastingen omlaag voor een gezonde toekomst? The Wall Street Journal is niet echt gerust op de uitkomst.

Bron(nen):   The Wall Street Journal