De crisis was geen fataal ongeluk, het was een misdaad

Economie
door Admin
maandag, 19 april 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
We hebben elkaar twee jaar wijsgemaakt dat de crisis het gevolg was van een fatale fout in het management van de financiële instellingen, schrijft Will Hutton in The Observer. Maar stukje bij beetje wordt duidelijk dat dat te eenvoudig is. Financiële instellingen hebben op grote schaal opzettelijk de boel op de klippen laten lopen.
Aanleiding is uiteraard de aanklacht die is ingediend tegen Goldman Sachs. Als de beschuldiging klopt dat heeft Goldman in minstens een geval zeer weloverwogen beleggers in de val heeft laten lopen. En Goldman staat daarin niet alleen. Van veel meer banken is duidelijk dat ze willens en wetens producten hebben ontwikkelt en verkocht die twee eigenschappen hadden: de bank ging er aan verdienen en de klant niet. Van Lehman Brothers kwam al eerder vast te staan dat er frauduleus is gehandeld. Op IJsland makte een rapport duidelijk dat de financiële machten veel te verwijten viel. UBS ligt juridisch onder vuur en in Ierland werd vorige week Sean FitzPatrick, vastgezet, de ex-CEO van de Anglo Irish bank Hutton noemt nog meer voorbeelden, uit andere landen. Hij schrijft dat er eigenlijk maar een land is met veel financiële instellingen waar niemand wordt vervolgd, en dat dat Engeland is. Maar daarin vergist Hutton zich.
Propublica (een site voor onderzoeksjournalistiek) zet in een lezenswaardigstuk uiteen dat de wijze waarop Goldman Sachs opereerde heel normaal was voor investeringsbanken en dat meerdere rechtszaken logisch zouden zijn. Bijvoorbeeld tegen JPMorgan Chase, Merrill Lynch en Citigroup