Tijd voor een zesurige werkdag?

Economie
zondag, 15 december 2013 om 8:37
welingelichtekringen header 1
Mensen die met hun hoofd werken kunnen maar zes uur op een dag geconcentreerd zijn. Vooral aan het eind van de ochtend en het eind van de middag zijn ze productief.
Ongeveer een eeuw geleden voorspelde Keynes al dat we rond 2030 nog maar vijftien uur per week zouden hoeven te werken. Daar lijkt tot nu toe nog niet veel van terecht te komen. Sterker nog, er zijn nog steeds heel veel mensen die meer dan veertig uur per week werken. En dat is gek. Want uit onderzoek blijkt dat de totale productiviteit daalt bij meer dan veertig uur werken. Ook is het slecht voor het welzijn van werknemers.
Maar voor sommige beroepsgroepen is zelfs die veertig uur te veel. Vooral mensen, die veel met hun hoofd werken en mensen in de creatieve sector zouden beter zes uur per dag kunnen werken. Daarna is hun concentratie en inspiratie uitgeput en heeft het weinig nut om door te werken.
Verder is het van belang wanneer de werkdag begint. Het is beter om bijvoorbeeld niet wakker te worden voor het licht is buiten. Ook kun je beter in de eerste uren van de werkdag geen belangrijke beslissingen nemen. Je bent dan namelijk het minst scherp. Het kan vier uur duren, voordat je hersenen op volle kracht zijn. Onze cognitieve vaardigheden zijn het best enkele uren voor bedtijd. Ingewikkelde klussen kun je dus beter voor het eind van de dag bewaren.
Bron(nen): Quartz