IMF: ‘Het feestje is voorbij’

Het Internationaal Monetair Fonds spreekt in zijn rapporten graag diplomatieke taal. De wereldeconomie moet 'geconsolideerd en gebalanceerd' worden. Niet direct woorden waarvan beleidsmakers stijl achterover slaan. Maar volgens The Washington Post is de praktische betekenis van de recente rapporten van het IMF van minder geruststellende aard. Het komt volgens de krant neer op 'leg je erbij neer, het feestje is voorbij'.
Om de wereldeconomie opnieuw gezond te maken zullen vooral de rijke westerse landen hun hoge levensstandaard moeten bijstellen. Er moet langer gewerkt worden, hogere belastingen betaald en mensen moeten minder van hun overheden verwachten. Ook goedkope importproducten die in het Westen uitgestald staan in megasupermarkten moeten duurder worden. Te denken valt verder aan aanpassingen in arbeidsregels, de waarde van valuta en zelfs het 'sociale contract' tussen overheden en een steeds ouder wordende burgerij. De wereldeconomie is momenteel sterk uit balans, vooral door de opkomst van industriele grootmachten als China. China koopt dollars op om die munt kunstmatig hoog te houden, en zijn eigen export kunstmatig goedkoop. China functioneert momenteel als een 'gigantische, collectieve creditcard' voor het Westen. Dit moet afgelopen zijn, zegt het IMF. De waarde van de Chinese munt moet omhoog, of die van de dollar (en de euro) omlaag. In beide gevallen is de Westerse consument de dupe. 
Dominico Lombardi, een oud-IMFbaas legt het uit: 'Het betekent niet dat levensstandaarden omlaag gebracht worden, maar deze zullen minder snel groeien dan dat we de afgelopen jaren gewend zijn. Wereldleiders bespreken dergelijke maatregelen op het moment in codetaal. Ze houden niet van woorden als belastingverhoging en bezuinigingen.' 

Bron(nen):   The Washington Post  The Wallstreet Journal