De Nederlandse bank was het schoothondje van de van de financiële sector

'De Nederlandse bank was het schoothondje van de van de financiële sector’, zegt  een hoogleraar economie in een rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het regeringsbeleid. Het rapport onderzoekt de mate waarin de Nederlandse bank heeft gefungeerd als waakhond. De Volkskrant citeert vandaag uit het rapport en de conclusie is helder: Wellink en de zijne hielpen de banken bij het ontwikkelen van gevaarlijke financiële producten en toonden geen enkele zorg of het wel goed zou gaan. Vanaf 1997 gaat het al fout, schrijft het rapport. Toen besloot DNB al dat banken ingewikkelde producten konden maken van hypotheken, de zogenaamde securisatie. DNB verleende de banken ‘een vrijstelling van de wettelijke vergunningsplicht en daarmede van de vergunningsvereisten.’
“Bewust heeft de Nederlandse centrale bank samengewerkt met de banken waarop het toezicht houdt en ze geholpen hun kapitaalbuffers te minimaliseren”
Noud Wellink was toen dit beleid werd gevoerd tweede man achter Wim Duisenberg.
De commissie De Wit komt maandag met haar rapport. Maar de voorspelling lijkt gerechtvaardigd dat de WRR haar huiswerk beter heeft gedaan dan de Kamerleden.
Voor het hele verhaal: koop in print of digitaal De Volkskrant.

Het artikel in de Volkskrant is alleen beschikbaar voor abonnee's of losse kopers