Een stukje ‘creatieve vernietiging’

De Amerikanen hebben maar één les getrokken uit de financiële crisis, namelijk dat er meer toezicht moet komen op de markten. Betere regulering had de crisis kunnen voorkomen, zei ook Fed-baas Ben Bernanke. Direct daarna beloofde president Obama aan de slag te gaan met het verbeteren van het overheidstoezicht op de financiele wereld. Maar het kan ook anders, schrijft Newsweek. Soms is het niet voldoende om nieuwe regels in een bestaand spelletje in te voeren, en moet er een stukje 'creatieve vernietiging' aan te pas komen.
In Amerika zijn een aantal financiële reuzen, zoals Fanny Mae, Freddy Mac en Lehman Brothers daadwerkelijk van het toneel verdwenen. De overige giganten zijn door de consolidatie die op de crisis volgde alleen maar groter geworden. Deze banken zijn niet alleen 'too big to fail' ze zijn ook te groot om bestuurd te worden. Er is geen CEO te vinden die de complexiteit van dergelijke organisaties aan kan.
Newsweek pleit dan ook voor het nemen van een stap die we in Europa allang genomen hebben, namelijk het gedwongen opsplitsen van de grootbanken. Met angst en beven wachtte de ING eind vorig jaar af met welke eis eurocommissaris Neelie Kroes zou komen in ruil voor de verleende staatssteun. Inderdaad, het werd een verplichte splitsing om de bank terug te brengen naar menselijke proporties.
In 1933 werd er in de VS een wet ingevoerd die een strikte scheiding tussen commercieel bankieren en investerend bankieren aangaf. In de jaren '80 en '90 zijn die grenzen langzaam maar zeker vervaagd. Een nieuwe, moderne versie van deze wet zou al een mooie stap zijn. Op die manier kunnen investment banken niet meer speculeren met bijvoorbeeld hypotheken van commercieële banken. De financiele reuzen zullen huiveren bij een dergelijk vooruitzicht, maar laat ze maar.
Tenslotte heeft de Fed de laaste jaren niets gedaan om te voorkomen dat speculatieve bubbels opgeblazen werden, sterker nog, ze werkten er aan mee. Het zou de functie van een Fed bestuurder moeten zijn deze bubbels op tijd door te prikken. Als ze zeepbellen in de markt niet zouden herkennen, is het dan misschien eens tijd om een andere baan te zoeken?

Bron(nen):   Newsweek