‘Je kunt geen schuldencrisis oplossen door nog meer schulden aan te gaan’

Opvallend hoe we in de internationale media meerdere verstandige commentaren tegenkomen die bijzonder, bijzonder kritisch zijn over de gevoerde politiek in de EU-landen. Bijvoorbeeld in Le Monde van vandaag. Dat een kort interview brengt met Thorsten Polleit, leidend econoom van Barclays Capital in Duitsland.
Er is een schuldencrisis en nu worden er nieuwe reusachtige schulden aangegaan om de schuldencrisis te bezweren, dat is gek zegt Polleit. 
Landen moeten nu ieder voor zich plannen maken hoe de staatsschuld kleiner kan worden. Dan keert er hopelijk een zeker vertrouwen van investeerders terug en kan wellicht weer de weg omhoog worden gevonden.
Dat betekent heel concreet: veel minder geld uitgeven. En ook heel snel hiertoe overgaan. 
Dat de Europese Bank zo genereus de beurs trok om arme landen bij te staan, snapt Polleit wel - die bank is in de grond van de zaak een politiek gezelschap. Maar er is wel degelijk een andere kijk op de crisis denkbaar dan de politieke blik...
Tot slot: Polleit voorspelt dat Duitsland helemaal niets zal terugzien van de enorme bedragen die richting Griekenland zijn verscheept. Dat geld is gewoon weg. 

Bron(nen):   Le Monde