Gaat de euro bezwijken?

Volgens de Financial Times gaat de euro, nu op de laagste waarde sinds 18 maanden, vermoedelijk nog meer ellende tegemoet. Analisten spreken van 'a period of sustained weakness' die zou zijn begonnen.
Fatale woorden over de euromunt worden uitgesproken door de man die bij de Zwitserse UBS Bank verantwoordelijk is voor de 'foreign exchange strategy.' Hij voorspelt dat de zwakker wordende euro verder zal dalen - en dat na een week waarin de waarde van de munt ten opzichte van de dollar al met 5 procent slonk.
Vanuit andere bron meldt de zakenkrant uit Londen dat grote partijen die veel geld hebben uitstaan bij overheden in landen als Griekenland en Portugal er alles aan doen deze leningen van de hand te doen. Geen prijs is bij wijze van spreken te laag om de vorderingen in andermans portefeuille te deponeren.
Een grote investeerder die namens Amerikaanse partijen optreedt, zegt: mijn klanten willen onder geen beding Europese waardepapieren. De risico's zijn veel te groot dat je dadelijk met lege handen zit. 
En stel dat de Europese Bank deels de schulden van zwakke landen overneemt, is dat geen goed idee? Nee, zegt weer iemand anders. Dan weten investeerders zeker dat ze snel weg moeten uit die landen. Dan is het laatste restje vertrouwen verbruikt.

Bron(nen):   Financial Times