Waarom de Euro radioactief is (het ligt niet aan de slechterikken)

Het zou mooi zijn als we de slechte speculanten de schuld kunnen geven van de eurocrisis, alleen: het ligt niet aan slechterikken, schrijft The Wall Street Journal. Het ligt aan centrale banken, financiële instellingen en aan de Euro. De afgelopen jaren zorgden grote instellingen er voor dat een heel van hun vermogen was belegd in euro's. De euro was de rol van de dollar een beetje aan het overnemen. Dat proces is nu gestopt en dreigt te worden omgekeerd. 
De centrale banken van Korea, Iran en Rusland, die alle drie honderden miljarden aan euro's bezitten,  hebben openlijk gezegd hun bezit aan euro's af te bouwen.  En ze zullen niet de enige zijn. Grote financiele bedrijven doen hetzelfde. Kokusai Global Asset Management Sovereign Fonds bijvoorbeeld een fonds met 40 miljard dollar aan obligaties, wil van de Euro's af. Net als Allianz SE's Pacific Investment Management Co. 
"Instellingen waren bezig de euro op te nemen in hun portefeuille, de afgelopen jaren" zegt Collin Crownover, managing director en hoofd van de wereldwijde valuta beheer van State Street Global Advisors. "Maar dat proces is nu tot staan gebracht. Als de euro niet sterker wordt zal de verkoop door grote instellingen van euro's toenemen en zal de sneeuwbal steeds sneller omlaag gaan rollen.

Bron(nen):   The Wall Street Journal