Wie is Europa’s grootste loser?

Veel leedvermaak in The Wall Street Journal om de ellendige situatie waarin Europa op dit moment verkeert. Waar de vraag wordt opgeworpen wie nou het meest de pineut is. 
Je moet het zo zien, schrijft Irwin Stelzer, een van de economische columnisten. Hans is bestolen door Stavros en dadelijk komen José enJoão ook nog, en dan is Hans nog meer geld kwijt. 
Stel er zou nu in Europa een oscar worden uitgereikt aan degene die de grootste loser is in dit ondoorzichtige spel, wie zouden dan worden genomineerd?

* iedereen die geld heeft geleend aan de Club Med landen;
* banken en funds die zaken doen met Club Med crediteuren;
* belastingbetalers in Europa;
* degenen die het IMF spekken;
* mensen die spaargeld en pensioentjes hebben, en dadelijk te horen krijgen dat de ECB geld gaat bijdrukken om de schuldenlanden tegemoet te komen.

Als dit de oscaruitreiking was, kon iemand nu de envelop openen en voorlezen wie er heeft gewonnen, maar zo werk dat niet. De vrije economische krachten kunnen niet hun gang gaan, want het Europese project is ooit bedacht om een einde te maken aan een bloedige geschiedenis, en zoiets geef je niet zomaar op; er staat veel meer op het spel dan enkel (geldelijk) winst en verlies.
Maar intussen heeft Noord-Europa niet genoeg geld om Zuid-Europa te redden. En de WSJ ziet al aankomen hoe in Frankfurt orders worden gegeven om er snel euro's bij te drukken. Met nog onvoorziene gevolgen. 
Ook daarom blijft de vraag wie uiteindelijk de grootste loser zal zijn nog even onbeantwoord.

Bron(nen):   The Wall Street Journal