Dr Doom: voor Europa ziet het er heel somber uit

In de Eurozone zal de economische groei wegvallen of zelfs negatief worden en de Verenigde Staten zijn ook op weg naar moeilijkheden, zei Nouriel Roubini zaterdag tegen de Zwitserse krant Tages-Anzeiger. "De groei zal nul worden en dat is misschien nog net geen echte recessie, maar het zal wel zo voelen." 
Griekenland was slechts het topje van de ijsberg. En de Amerikanen zullen ook ergens tegen een muur oplopen als het beleid niet verandert. Landen als Spanje en Griekenland moet scherp bezuinigingen om te overleven. Maar door scherp te bezuinigen zal ook de economie zware schade oplopen. Dat geldt ook voor andere Eurolanden. Ofwel niets doen en als prijs hoge rente krijgen en zware inflatie. Of wel bezuinigen en als prijs werkloosheid krijgen en negatieve groei. Roubini: "You're damned if you save and you're damned if you don't." Roubini voorziet ook een lichtpuntje. De euro zal verder dalen, misschien wordt de euro wel een dollar waard, en dat is goed voor de Europese export, die daardoor goedkoper wordt.
En, vraagt de krant, wordt Rounini nog eens vrolijk? Herr Roubini, wann wird Dr. Doom endlich zu Dr. Boom?
'Ich bin nicht Dr. Doom. Wenn ich sagen würde, die Welt gehe zu Ende, obwohl sie wächst, könnte ich in meinem Geschäft nicht lange überleben.'

Bron(nen):   Reuters  Tages Anzeiger