China wordt duurder. En u gaat betalen

Het kan niet anders of de kostprijs van Chinese producten gaat omhoog. Aan de kust moeten fabrieken hun personeel meer gaan betalen, de overheid gaat er op toezien dat her en der een soort van minimumloon wordt uitgekeerd en de lokale munt, de yuan, zal de komende maanden vast in waarde stijgen ten opzichte van de dollar. 
Zeker, het loon in China is vergeleken met wat hier gebruikelijk is nog ongelooflijk laag. In Zuid-China ontvangt de hardwerkende fabrieksman zo'n 125 dollar. Maar als dat bedrag hoger wordt, worden ook de sneakers, teddyberen, t-shirts en smart phones in de rest van de wereld duurder. Want Made in China
Lange tijd was China extreem goedkoop en in combinatie met de aanwezige inventiviteit en hoge arbeidsmoraal leidde dat tot langdurig lage prijzen voor goederen. Maar aan dat tijderk zou nu weleens een einde kunnen komen. Zo maakte Foxconn Technology, producent van Dell computers en iPhone-onderdelen, bekend dat in 3 maanden tijd de salarissen zullen verdubbelen. Het bedrijf heeft 800.000 man in dienst en kampt al enige tijd met de reputatie van een slecht werkgever wat leidde tot meerdere zelfmoorden onder het personeel.
Ook Honda, de Japanse autofabrikant, gaat om en biedt zijn Chinese personeel zo'n 30 procent meer loon. 
Deels is er een demografische reden voor de veranderingen; op sommige plaatsen is het moeilijk aan personeel te komen en waar schaarste is, gaat de prijs omhoog - een oude kapitalistische wetmatigheid die ook in China opgeld doet.

Bron(nen):   The New York Times