De crisis in de eurozone escaleert

De crisis van de eurozone gaat volgens een commentaar in The Independent een nieuwe - gevaarijke - fase in, nu Spanje op het punt staat niet langer aan zijn verplichtingen te kunnen voldoen. Was Griekenland te vergelijken met Northern Rock (de Britse bank die als een van de eersten omviel tijdens de kredietcrisis), dan lijkt Spanje nu op Lehman Brothers (de Amerikaanse zakenbank, wier ondergang de kredietcrisis pas echt op gang bracht). Spanje is eigenlijk 'too big to fail' (te groot om failliet te mogen gaan), maar het probleem is dat Duitsland en Frankrijk (de twee grootste eurozone-economieën) niet in staat zijn Spanje te hulp te schieten.

De Spaanse problemen zijn veroorzaakt door een zeepbel op de vastgoedmarkt, die wordt geïllustreerd door de talloze stilstaande kranen rondom Madrid en De Costa's (zie foto).

Wat nu? The Independent weet het eigenlijk ook niet: alle noodzakelijke bezuinigingsmaatregelen stuiten op zware maatschappelijke weerstand, en daar komt nog eens bij dat de Spaanse regio's, die bakken met geld uitgeven, zich traditioneel weinig aan Madrid gelegen laten liggen. De enige reële optie (groei) wordt bemoeilijkt door de staatsschuld, een krakkemikkig bankstelsel en een hopeloos verouderde economie.

Het lijkt erop dat we ons mogen opmaken voor zware tijden...

Bron(nen):   The Independent