‘Wanbetalingen op hypotheken blijven beperkt’

De wanbetalingen op hypotheekleningen in Nederland blijven dit jaar waarschijnlijk beperkt. Dat voorspelt kredietbeoordelaar Moody's in een rapport over de Nederlandse hypotheekmarkt.

Zolang de werkloosheid en de rente niet sterk stijgen, zullen de betalingsproblemen in Nederland volgens Moody's slechts licht toenemen. Volgens het ratingbureau blijft het aantal wanbetalingen daardoor lager dan in andere Europese landen.

Moody's onderscheidt wel verschillende risicogroepen. Zo is de kans op betalingsproblemen het grootst bij hypotheken die veel hoger zijn dan de executiewaarde van het betreffende huis. Daarnaast is de kans op wanbetalingen groter bij zelfstandigen, bij hoge leningen en bij leningen die meer dan vijf keer zo hoog zijn als het inkomen van de lener.

Werkloosheid

Echtscheidingen blijven de belangrijkste oorzaak van betalingsproblemen voor huizenbezitters. Werkloosheid speelt echter een steeds grotere rol. De kredietbeoordelaar wees er verder op dat vooral in Flevoland, Groningen en Limburg veel huizenbezitters moeilijk aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Daar komen wanbetalingen anderhalf keer vaker voor dan in de grootste steden van de Randstad.

Volgens Moody's is de positie van starters op de huizenmarkt in Nederland verbeterd door de strengere regels die afgelopen tijd op de hypotheekmarkt zijn doorgevoerd.