Kan Wellink nog voorzitter van de ECB worden?

Nout Wellink maakt zware uren door. Het rapport over de val van DSB is tamelijk genadeloos over de rol van Wellinks Nederlandse Bank (DNB). 
Om te beginnen had DNB nooit moeten toestaan dat DSB een bank werd. En vervolgens heeft het toezicht gefaald toen DSB eenmaal - ten onrechte - een bank was geworden. Hardere verwijten zijn amper te verzinnen. Toch vraagt de dienstdoende minister van financiën nog niet om de kop van Wellink. En als hij deze week weet door te modderen is hij gered: aan het eind van de week gaat de politiek op vakantie en na de vakantie zijn er vast wel andere kwesties dan de val van Wellink. 
Onze Nout is nog tot 2011 baas van DNB. Daarna wil hij het liefst een internationale functie, en het allerliefst opvolger worden van Trichet. Maar voor dat laatste moet zijn blazoen niet te bezoedeld raken. De kans daarop wordt dus de komende 72 uur bepaald. 
Troost kan het volgende zijn: de huidige baas van de ECB, Claude Trichet, werd verdacht van een financieel misdrijf voor hij in Europa actief werd. Pas toen hij was vrijgesproken kon hij opvolger worden van Wim Duisenberg. Daarbij vergeleken verbleekt de verdenking die rust op Wellink: dat hij niet heeft voorkomen dat een flutbankje onstond en ten onder ging.