Bij alle zorgen komt nu ook China

De Baltic Dry Index is veertig procent gedaald in een maand. Wat dat er toe doet? Het is een indicatie hoeveel vrachtverkeer er in China nodig is. En dat is op zijn buurt weer een veel betere indicatie van de gezondheid van de Chinese economie, dan de officiele statistieken. De Chinese cijfers zijn immers niet veel betrouwbaarder dan die van Griekenland.
Naast de Baltic Dry Index is ook de beurs van Shanghai de afgelopen dagen 4 procent gedaald. Dat maakt het totale verlies van de index 55 procent, sinds de top van eind 2008.
Een van de grootste angstbeelden is, jawel, een ineenstorting van de vastgoed markt. Een modale inwoner van Shanghai betaalt nu 13 keer zijn inkomen voor een huis. Dat gaat goed zolang de prijzen oplopen. Zolang willen mensen betalen en banken lenen. Maar als de stijging verdwijnt of omslaat, zal gebeuren wat in de VS gebeurde. 
China is de voornaamste motor van de wereldeconomie, zeker ook voor exportgedreven landen als Nederland. Als de Chinese economie gaat haperen zijn de rapen gaar.

Bron(nen):   The Daily Telegraph