‘De Nederlandse horeca is de duurste van West-Europa’

Volgens Jan-Willem Grievink, directeur FoodService Instituut, is uit eten gaan in Nederland duurder dan in andere landen in West-Europa. De prijzen liggen volgens hem 20 procent hoger dan in omringende landen. dat zegt hij in De Telegraaf. „Daarnaast is in ons land het prijsverschil met de supermarkt eenvoudigweg te groot.” Het instituut vergeleek de gemiddelde prijzen van driegangenmenu’s in verschillende landen. „Juist dat prijsverschil met de supermarkten maakt het een bijna kansloze missie voor de horeca”, aldus Grievink. „Het is een uniek Nederlands probleem. De afgelopen jaren hebben consumenten relatief eenvoudig kunnen bezuinigen door vaker boodschappen te doen. Daarmee ben je in Nederland heel goedkoop uit.” In de ons omringende landen is dat prijsverschil tussen thuis eten en uit eten een stuk kleiner. Volgens onderzoek van het FoodService Instituut zijn de Nederlandse boodschappen veel goedkoper dan in veel andere landen. Ook in België en Duitsland zijn boodschappen duurder. Daardoor is in die andere landen het prijsverschil met uit eten gaan kleiner en doen mensen dat ook makkelijker.

Bron(nen):   De Morgen      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  Ook op dit gebied en als inwoner van de grensstreek: “Deutschland uber alles.”

  Pas terug uit Zuid-Korea, Seoul. Acht Argentijnse biefstukken gegeten met salades, drank, noem maar op. Omgerekend iets minder dan 20 euro betaald. De horeca hier zien mij niet meer, behalve een paar plaatsen die je moet weten te vinden.

  • Kopje thee

   Doorzakken in Aken of in Maastricht: verschil loopt in de tientjes. Hoofdgerecht bij de Thai in Düsseldorf: zeven, acht euro. In Amsterdam zit je al snel aan de vijftien, zestien. Voor een glaasje heet water met ‘n zakje gruis betaal je in de Nederlandse horeca al snel 3 euro. Nou, ze moeten me voor dat bedrag wel hééél lief bedienen wil ik vaste klant worden.

   (in antwoord op Dead Silence)
 2. Jannie Ooms

  In België heb ik nauwelijks ooit in een restaurant gegeten. Over de prijzen daar heb ik dan ook geen oordeel. Maar wat kun je in Frankrijk, Italië en Duitsland (en dat is voor velen vlak over de grens) voor relatief weinig geld toch goed eten én drinken.

  In Nederland zijn alleen al de menu’s prijzig. Vóór de euro boden veel restaurants een 3-4 gangen menu voor NLG 39. Datzelfde menu is nu EUR 39. Mijn pensioen is in die tijd niet verdubbeld. Integendeel.

  Daarbij komt nog de prijs van de wijn, die minstens zes keer over de kop gaat. ‘Ze eten me arm en drinken me rijk’, dat is het devies van de horeca ondernemer. Diezelfde ondernemer die ook nog eens de hoofdprijs durft te vragen voor een kan leidingwater op tafel. Is het dan gek dat de Nederlandse consument zijn weg niet meer naar de restaurants weet te vinden?

  De horeca stelt dat de hoge loonkosten de oorzaak zijn. Maar de lonen van de keukenbrigade zijn vast niet verdubbeld sinds de invoering van de euro.

 3. Anna

  In Australie kregen we een steak van een half pond , gebakken aard. of patat een salade en een cola voor 7 dollar = 5 euri , in Spanje Schnitzel , patat , salade en gratis drankje voor 6.50 euri bij een Aziatisch restaurant 3 gangen menu 7.50 , prima eten ! Nederland onbetaalbaar , kleine portie’s en vaak slechte bediening !

Reacties niet toegestaan