Balkenende opvolger Wellink, wil geen minister worden van Buitenlanse Zaken

Demissionair premier Balkenende zou in beeld zijn om Nout Welllink op te volgen als president van de DNB. Hij wordt daar "regelmatig mee in verband gebracht", schrijft het FD deze week. In juli 2011 loopt de termijn van zittend president Nout Wellink af. Het gebrek aan ‘economische fundatie’ van Balkenende zou volgens FD-journalist Klaas Broekhuizen niet als breekpunt worden gezien, vanwege de positie van de Europese Centrale Bank als overkoepelend orgaan. Wouter Bos, ook genoemd voor de post, zou door bankiers als “te wispelturig” worden beschouwt, schrijft Broekhuizen.
De premier zou door de kredietcrisis voldoende kennis hebben opgedaan over financiële markten. Het ministerie van Financiën benoemt de DNB-president, en de kans is groot dat CDA-partijgenoot Jan Kees de Jager terugkeert op zijn post.  

Wellink liet in 2009 weten graag nog een derde termijn bij DNB te ambiëren. De politieke weerstand daartegen is van links tot rechts dermate groot, dat niemand dat nog reëel acht. Volgens het FD heeft Rutte Balkenende de post aangeboden van BZ. Daarvoor het deze bedankt. Hij zier liever vandaag dan morgen een nieuw kabinet aantreden. Afgetreden als partijleider van het CDA na de verkiezingsnederlaag op 9 juni, is Balkenende volgens Haagse waarnemers opvallend snel onthecht geraakt.

Bron(nen):   Blik op de Beurs  De Telegraaf