Waarom zou je Fransen vertrouwen?

Wie gelooft wat ik zeg, moet het zelf maar weten. 
Dat zei Charles Pasqua ooit, een legendarische Franse minister die in het Chirac-tijdperk menige malversatie voor zijn rekening nam. De boodschap was wel duidelijk: het zijn de sukkels die zich om de waarheid bekommeren, echte kerels zoals ik liegen en bedriegen aan 1 stuk door.
Gekgenoeg moest Welingelichte Kringen hier heel even aan denken toen we lazen dat Christine Lagarde, Franse minister van Financiën, vertoornd reageerde op haar cirtici. Lagarde beweerde eerder dat Frankrijk dit jaar een economische groei van 2,5 procent zou doormaken en dat de staatsschuld nu rigoreus gaat worden aangepakt. 
Tot op heden komt er weinig van beide zaken terecht, maar wie openlijk zijn twijfels uit, krijgt een reprimande van de minister. Beloofd is immers beloofd. 
Het is indrukwekkend met hoeveel kracht Lagarde haar belofte nu opnieuw heeft gedaan, maar wellicht is het verstandiger te kijken in hoeverre Frankrijk hervoringen doorvoert die tot minder overheidsuitgaven leiden. Bijvoorbeeld door de pensioenleeftijd op te trekken (is nu 60 jaar).Van dergelijke hervoringen is nog steeds geen sprake. En van herstel derhalve ook niet.

Bron(nen):   Financial Times