Crisis: de overeenkomst tussen economen en duiven

Iedere duif op zich lijkt een zelfstandig wezen, die pikt en poept waar hij het wil.
Ook iedere econoom of beursanalist waant zich een zelfstandig wezen, die analyseert en prognosticeert zoals hij zelf verkiest.

Naar ineens gaan alle duiven vliegen.

En vliegen rond in scherpe bochten en bijna haakse hoeken die niet voorspelbaar zijn, behalve voor de duiven.

Zo fladderen nu ook in een hechte formatie de economen en beursanalisten, schrijft Business Insider, in een strakke vlucht in de richting van een nieuwe recessie of misschien wel een depressie. Ze hebben allemaal hun eigen redenen, tabellen en wijsheden, maar de conclusie is dezelfde: het gaat de verkeerde kant op.

 Dat zal morgen al zijn te zien aan de nieuwe voorspelling van de economische groei in de VS. Die zal nul zijn. En de Chinese groei valt terug - onder andere door de ook daar uiteenspattende huizenbubbel - Japan gaat slecht, de zorgen van de zwakke Eurolanden zullen opnieuw de kop op steken en dan zijn er nog de bezuinigingen van alle overheden; die op zich zullen al ten koste gaan van de economische groei.

Het eerste, voorspelbare, slachtoffer van al die somberheid van de duiven zal de beurs zijn, zo is de verwachting. September, dat morgen begint, is vaak en slechte beursmaand en dit jaar is er alle reden voor het bevestigen van die reputatie.

Trouwens, een enkele econoom blijft het tegendeel beweren. Die vliegt niet met de andere mee. Net als er wel eens een eigenwijze duif blijft zitten.

Zo'n duif wordt meestal vervolgens plat gereden.

 

De links gaan naar een drietal sombere verhalen. Voor wie meer wil: bij Financial Times, Wall Street Journal, Business Insider Forbes en op vele andere plaatsen is het dagelijks prijs, met sombere praat. We zullen dat ook hier extra in de gaten houden. Want september kan weer voor spektakel zorgen...

Bron(nen):   Business INsider  Financial Times  Forbes