Uber ontwijkt gigantisch veel belasting via Nederland: ‘Dit is de Champions League van de belastingontwijking’

Taxibedrijf Uber weet jaarlijks voor honderden miljoenen de belasting te ontwijken. Daarbij is een hoofdrol weggelegd voor Nederland. Bij een bv in ons land komt namelijk alle wereldwijde omzet van Uber terecht (behalve die uit China en de VS).

De belastingontwijking van Uber is al langer bekend, maar op welke schaal die plaatsvindt is onderzocht door de Australische ngo Centre for International Corporate Tax Accountability and Research (cictar) in opdracht van de FNV.

In 2019 bedroeg de omzet 5,8 miljard dollar, terwijl er op papier een verlies was van 4,5 miljard, waardoor er in alle landen waar Uber rondrijdt nauwelijks winstbelasting wordt betaald. "Dit is de Champions League van de belastingontwijking", aldus Jason Ward van cictar tegen de Groene Amsterdammer, die over het onderzoek schrijft. "Het is wettelijk allemaal toegestaan en tegelijkertijd volstrekt amoreel." 

Ethisch laakbare constructies
"Het is opvallend dat vooral voormalige startups en grote internationale techbedrijven dit soort ethisch laakbare constructies verzinnen om zo min mogelijk belasting te betalen", reageert Arjan Lejour, hoogleraar belastingen en openbare financiën aan Tilburg University. "Starbucks staat erom bekend en ook Google ontweek lange tijd via Nederland de belastingen. Bij deze bedrijven staat winstmaximalisatie voorop en de productiefactoren zijn mobiel. Financiële stromen zijn gemakkelijk te verleggen. Bovendien lijkt het interne besef te ontbreken dat je met belastingen ook iets aan de maatschappij bijdraagt."

Uber heeft in een jaar tijd wereldwijd 556 miljoen dollar aan belasting weten te ontwijken, aldus cictar. Nederland profiteert daar nauwelijks van. Ward: "Voor Uber zijn jullie een belastingparadijs. De enige die hoge rekeningen stuurt is accountantskantoor PricewaterhouseCoopers (PwC) dat bij deze financiële constructie betrokken is."

"Uber is een geweldige app", zegt Asscheman van de FNV, "maar de wereld erachter is erop gericht om overal in de wereld zo min mogelijk belasting te betalen." En Nederland helpt graag een handje.

Bron(nen):   De Groene Amsterdammer