Beste wijnen gaan naar China

De beste wijnen komen nog altijd uit Frankrijk, wat uw wijnboer hier ook tegenin tracht te brengen met zijn speciale aanbiedingen uit Zuid-Afrika en 'iets heel bijzonders' uit Argentinië. Binnen Frankrijk ligt de rangorde ook goeddeels vast: Bordeaux, de Bourgogne, daarna de rest.
De export van de beste Bordeaux-wijnen verplaatst zich volgens de Financial Times steeds meer naar China. China (en Hong Kong) verdrongen dit jaar Groot-Brittannië en Duitsland als het gaat om de verkoop van topwijnen uit de Bordeaux-streek. 
Nog maar kort geleden hadden Chinezen geen enkel benul van wijn. Ze keken naar de prijzen, de rest liet ze onverschillig. Inmiddels doen ze mee aan smaaktesten en kijken daarbij veelbetekenend om zich heen. 
In Bordeaux hebben ze in de tussentijd niet stilgezeten. Daar zijn receptenboeken gemaakt die vertellen welke wijnen passen bij welke Chinese gerechten.
Een enkele keer gaat er nog wel eens iets fout: Chinezen die ijs in hun wijn willen of een fles van 1.000 dollar in 1 keer naar binnen gieten. Maar dat is een kwestie van tijd. Met het geld komen dikwijls ook de manieren, zo is al vaker gebleken.

Bron(nen):   Financial Times  ë