‘Corruptie kost Europa jaarlijks €120 miljard maar Nederland een goede uitzondering’

  De Europese Commissie zegt dat corruptie de Europese economie jaarlijks €120 miljard kost. Nederland wordt als voorbeeld genoemd van corruptiebestrijding. In alle landen van de Europese Unie is sprake van corruptie. Bij elkaar kost dat zeer veel geld. Maar er is een groot verschil tussen de verschillend landen. Het Nederlandse beleid om corruptie tegen te gaan, dient als voorbeeld voor de rest van de Europese Unie, zegt de Commissie De aanpak waarin het voorkomen van corruptie wordt gekoppeld aan de bestrijding ervan, verdient navolging, vindt Brussel. Ook telt in het voordeel van Nederland dat veruit de meeste burgers afkerig zijn van corruptie.   Volgens een peiling bij het rapport zegt 2 procent van de Nederlandse ondervraagden in het afgelopen jaar benaderd te zijn met de vraag om steekpenningen te betalen. Van alle ondervraagden in de EU kreeg 4 procent vorig jaar te maken met de vraag om steekpenningen.  

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Ron C. de Weijze

  Als we nu eerst eens een brede maatschappelijke discussie hebben over wat corruptie eigenlijk allemaal is, ook en vooral toegepast op Europese commissies die zichzelf blijkbaar boven alle Gipfeln verheven zien. Waar begint en eindigt het favoritisme, nepotisme, cronyisme. Hoezo is de corruptie al berekend tot 2 cijfers achter de Europese komma? Wie wast hier zijn handen weer eens in onschuld?

 2. malky

  Goed om te lezen dat de bergen gratis belastinggeld naar zuid europa goed terecht zijn gekomen.

 3. Moos1

  Old boys network bestaat hier niet?
  Daar geloof ik niets van, al is corruptie een stap verder wellicht, maar de belangenverstrengelingen liggen hier ook al jaren voor het oprapen. Wilders – Israel – dollar, Hillen kende de tabaksindustrie goed, Bleeker de Rabobank, Schulz en haar echtgenoot en ga zo maar door.

Reacties niet toegestaan