De huizenprijzen dalen amper. Maar moeten we daar nu gerust op zijn?

Ondanks allerlei beloften doet Rutte niets aan de zieke woningmarkt. De door de VVD in het verkiezingsprogramma beloofde halvering van de overdrachtsbelasting (de 6 procent van de aankoopsom die de koper van een tweedehands huis aan de fiscus moet afdragen) is in het regeerakkoord niet terug te vinden.
Volgens de voorzitter van makelaarsvereniging NVM, Ger Hukker, kunnen we weer met een gerust hart een huis kopen. Alleen maar omdat Rutte de hypotheekrenteaftrek behoudt. De NVM-voorzitter mag blij zijn,Vrij Nederland is er bepaald niet gerust op dat de huizenprijzen amper dalen. En wel hier om:

1. Nederland heeft, op IJsland na, de grootste hypotheekschuld van Europa: 600 miljard euro, net zoveel als ons nationaal inkomen.
2. De helft van deze hypotheken is 'aflossingsvrij', wat betekent dat mensen hun hypotheekschuld niet aflossen.
3. De lage rente. Die drijft normaal gesproken de huizenprijzen op, maar nu is het een van de reddingsboeien waar de huizenprijs op drijft.
4. De combinatie van de aflossingsvrije hypotheek en het in de hypotheek opnemen van 'de kosten koper'.
5. De helft van de Nederlanders lost zijn hypotheekschuld niet af. Zij voelen elke cent die ze bij verkoop onder hun eigen hypotheekbedrag gaan zitten direct in de portemonnee. Elke euro die ze omlaag gaan, moeten ze na de verkoop zelf afrekenen bij de bank. Dat maakt goedkoper verkopen extra pijnlijk.
6. De 'kosten koper', oftewel de overdrachtbelasting plus de kosten van makelaar en notaris, lopen soms op tot 10 procent van de vraagprijs. Het is nu nog een automatisme om dit bedrag op te nemen in de hypotheek en dus in de nieuwe vraagprijs als het huis weer wordt verkocht. Maar als de hypotheek in de tussentijd niet deels is afgelost en de verwachte waardestijging van de woning is uitgebleven, dan moet de verkoper de 'kosten koper' na de verkoop alsnog afrekenen bij de bank.
7. Door de combinatie van aflossingsvrij lenen en het in de hypotheek opnemen van de kosten koper is het pijnlijk om de prijs van je huis te verlagen. Daarom wacht iedereen liever nog wat langer met de verkoop.
Volgens VN zou dit mechanisme wel eens de andere reddingsboei onder de huizenprijs kunnen zijn. Premier Rutte en NVM-baas Hukker maken zich hierover geen zorgen. De vraag is of we weer met een gerust hart een huis kunnen kopen. VN denkt van niet.

Bron(nen):   Vrij Nederland