De eurozone heeft misschien nog twee jaar te gaan voordat ze zich opblaast

Het moment dat de Grieken en de Ieren zeggen: ‘Het is genoeg, we betalen niet meer’, nadert snel, vermoedt econoom Desmond Lachman. Hij is nu van American Enterprise Institute, was daarvoor van het IMF.
De Europese beleidsmakers en het IMF draaien zichzelf een rad voor ogen. Het vangnet dat ze gespannen hebben om Griekenland, Ierland, Portugal en Spanje voor een faillissement te behoeden, betekent slechts uitstel van executie. "De tandpasta is uit de tube en die krijgen ze er met geen mogelijkheid meer in terug.’
‘Perifeer’ Europa heeft zich tot aan de nek in de schulden gestoken bij banken in Duitsland, Frankrijk en ook in Nederland. Die perifere landen willen nu via draconische bezuinigingen hun huishoudboekjes op orde brengen en dat willen ze doen zonder de hulp van een devaluatie van hun munten.‘Dit is een recept voor rampspoed.’‘Dit is precies wat er in 2001 in Argentinië — waar ik toen werkte — gebeurde’, zegt Lachman. ‘Ook daar werd een paar jaar tevergeefs geprobeerd met pijnlijke door het IMF voorgeschreven bezuinigingen het land weer op de rit te krijgen, terwijl de munt vastgeklonken zat aan de Amerikaanse dollar.’

"Als een perifeer land in gebreke zou blijven, zal het niet lang duren voor ook een ander land gaat wanbetalen.

Dat zou een verwoestend effect hebben op het Europese bankensysteem. Tenslotte hebben banken in Duitsland, Frankrijk en Nederland meer dan $1000 mrd aan perifere staatsleningen op hun balansen staan. Tel je daar de private schulden bij op, dan kom je op een bedrag uit van ver boven de $2000 mrd".
Eén ding staat vast: het wordt een alles-of-nietsspel. Of het lukt over een breed front en in een groot aantal landen een groot aantal ingrepen te doen, óf de eurozone bezwijkt onder begrotingstekorten, staatsschulden en de onmacht te hervormen en valt in grote of kleinere brokstukken uiteen.

Zie voor het hele artikel Het Financieele Dagblad van vandaag