Amerikaanse politici krijgen geld van Europa’s grootste vervuilers

Wat doe je als je als Amerikaans senator de omstreden klimaatwetgeving in je land wilt tegenhouden? Je gaat niet alleen in eigen land op zoek naar financiers. Je klopt ook aan bij grote Europese bedrijven die te boek staan als grootste vervuilers.
In De Standaard valt te lezen dat Europese bedrijven grote sommen geld naar Amerikaanse politici hebben gesluisd. De krant heeft de informatie uit een rapport van het Europese klimaatactienetwerk CAN Europe dat een analyse van de gegevens van de federale kiescommissie van de VS maakte. Daarbij werden zeer gerichte financieringsstromen van onder andere Eon, BP en Bayer uitgeplozen. Wat bleek: de grote Europese broeikasgasuitstoters steunden voor 240.200 dollar senatoren die de klimaatwetgeving blokkeerden.

Niettemin weten ze bij energieleverancier Eon maatschappelijke verantwoordelijkheid nog steeds mooi te verkopen. Op de Eon site zou je bijna een contract bij ze afsluiten, want ze voorzien in ‘veilige, economisch verantwoorde en klimaatvriendelijke energielevering, gebaseerd op een evenwichtige langetermijnvisie’. En natuurlijk ‘houden ze rekening met het milieu en de omgeving’.

Bron(nen):   De Standaard  CAN Europe