De genadeklap voor Ierland: hypotheken

Update: Bijgaand het Twitterbericht van de Ierlanddeskundige van de Financial Times. Hij heeft berichten gehoord dat het IMF Ierland te hulp moet schieten.
Ierland vertoont weer een vertrouwd beeld: veel Ieren verlaten hun verpauperende land. Dat doen ze al jaren als het weer eens allemaal tegen zit. Vroeger was dat als de aardappeloogst mislukt was, nu zijn het de banken. Die zijn ternauwernood, en met miljarden steun van de regering, de klap te boven van de ingestorte kantoren- en winkelmarkt. En nu komt de volgende golf drama’s. Een groeiend leger Ieren betaalt zijn hypotheek niet meer. Al zo'n vijf procent van de huizenbezitters ligt minstens drie maanden achter met betalen. De geschiedenis leert dat de schuldeiser na drie maanden de hoop kan laten varen. Honderdduizenden hypotheken zijn veel hoger dan de prijs van de huizen. En al met al is de verwachting dat de banken tien procent van hun uistaande hypotheken niet zullen kunnen innen en mogelijk het dubbele.
Als dat gebeurt, en dat zal gebeuren, zij het stapje voor stapje, dan zullen ook de sterkste banken ten onder gaan.

 

Het verklaart waarom Ierland steeds meer rente moet betalen om leningen los te krijgen. De twijfel groeit of het land de  problemen te boven zal komen.
Wordt vervolgd.

Bron(nen):   Wall Street Journal