Morele keus: Rabobank trekt libo-boete niet af van de belasting

De Rabobank heeft besloten om de boete die het opgelegd kreeg vanwege de Libor-fraude van 774 miljoen euro niet af te trekken van de belasting. Dat bleek vanochtend bij de bekendmaking van de jaarcijfers. “Op basis van de belastingwetgeving kan de Rabobank een zeer groot deel in binnen- en buitenland fiscaal verrekenen”, legt de bank uit. Er zijn in binnen- en buitenland volop mogelijkheden om de rente af te trekken, zodat niet de bank, maar de belastingbetaler  een deel van de boete betaalt. Rabo kiest er voor van die mogelijkheid geen gebruik te maken. Eerder traden al twee leden van de Raad van Bestuur terug vanwege de kwestie
 

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. theknowledgebase

  is het uberhaupt niet volstrekte WAANZIN dat bedrijven een boete mogen aftrekken van de belasting?. Als ik een lipstick steel bij de hema kan ik honderden euro’s aan boete krijgen en een strafblad. De heren in de glazen toren krijgen 1: een lagere boete dan de fraude die ze gepleegd hebben, 2: geen strafblad 3: ze mogen zelfs de boete aftrekken van de belasting!.

  In wat voor soort bananenrepubliek leven we eigenlijk. De banken zijn wat mij betreft volledig moreel failiet. Wat een belachelijke titel trouwens van dit artikel: “morele keus”, kan je mij uitleggen welk gedeelte hiervan iets met moraliteit te maken heeft?…. Ik word hier echt niet goed van.

  • marianne martens

   helemaal gelijk en deze frauduleuze handelingen zijn van alle eeuwen. Mogelijk is dit het voordeel van de sociale media en internet. Zoals U schrijft, hebben deze affaires al tientallen jaren geduurd het resultaat blijft mager wat sancties betreft. In Europees verband/ overleg hebben de bankiers allang dezelfde oude streken vastgelegd, in de landen zelf lijkt het strenger maar is het niet. De Rabo doet openbare Japanse boetedoening maar er zit natuurlijk ook eigenbelang in.Toch fijn dat we als Mien Tut niet nog meer hoeven te betalen. De rente laag houden zover ik Ewald Engelen heb begrepen is alleen maar een reden dat wij als volk alle shit mogen afbetalen. Uw voorbeeld van het eenzame individu is inderdaad schrijnend.

   (in antwoord op theknowledgebase)
  • Buck Danny

   Zo’n waanzin is het niet. Het gaat om een (ver)oude(rde) wet die Nederlandse bedrijven in het buitenland moest beschermen tegen boetes die in het buitenland opgelegd zijn voor praktijken die daar wel, maar hier niet illegaal zijn.

   Uiteraard gaat het nu om praktijken die ook in Nederland illegaal zijn, dus vandaar de druk op de Rabobank om er geen gebruik van te maken.

   Zie ook Zembla “De Libor-affaire” (vanaf 36:00):
   http://zembla.incontxt.nl/seizoenen/2014/afleveringen/23-01-2014

   (in antwoord op theknowledgebase)
 2. Lio

  Ik mag toch ook mijn verkeersboetes niet aftrekken van mijn belasting. Wat is dit toch van het bedrijven paaien in dit land. Het systeem is door-en-door corrupt als de pest. Als onderneming wordt je op allerlei manier gefaciliteerd om vooral zo min mogelijk belasting te betalen zelfs als je iets doms/misdadigs gedaan hebt waardoor je een boete krijgt.

 3. Karel Kritisch

  Dat is ze geraden ook! Ik ben zo klaar met die banken. Het wordt tijd dat ze aan strenge regels gebonden worden.

Reacties niet toegestaan