MERKEL: ‘DUITSLAND KAN DE EURO UITSTAPPEN’

De Duitse bondskanselier heeft voor het eerst gedreigd dat de Duitsers de Euro verlaten als het haar niet lukt nieuwe spelregels te dicteren, schrijft The Guardian op basis van een bron die aanwezig was op het diner bij de EU-top 28 oktober. Het was tijdens een ruzie met de Griekse leider Papandreou, die niet wilde wijken. "Als de euro zo'n soort club wordt, dan moet Duitsland daar misschien uitstappen, zei ze. Verander de regel of we stappen er uit.
Het was volgens de bron van de Gardiaan voor het eerst dat de macht van de Dusters op deze wijze werd ingezet om het Duitse gelijk binnen te halen.
Na dat dreigement stemde de top in met het openbreken van het verdrag van Lissabon. Merkel wilde ook dat zwakke landen hun stemrecht in de EU zouden verliezen. Dat kreeg ze (nog) niet gedaan.
De woordvoerder van Merkel ontkende vandaag de uitspraak niet, maar beriep zich op het vaste vertrouwen dat Duitsland heeft in Europa en de Euro.
Over 2 weken is er een volgende Europese top. Centraal zal daar staan hoeveel meer er in het rampenfonds moet bovenop de 750 miljard die er al in zit.

 

Bron(nen):   The Guardian