Deze 5 economieën zullen dit jaar de groeiwinnaars zijn

De lijst van snelst groeiende economieën telt de voorspelbare namen van China en India, maar ook verrassingen als Nigeria en de Filippijnen. Euromonitor zette de gegevens van IMF, OECD en Wereldbank bij elkaar en kwam tot deze lijst:

1. De Chinese economie zal 7,6% groeien, terwijl consumenten 8,6% meer zullen uitgeven.  Volgens Euromonitor zijn de grootste uitdagingen voor China het onder controle brengen van zijn kredietmarkt en de snelle inflatie van vastgoed en land.

2. Nigeria wordt met 6,6% de op één na snelste groeier. Een van de grote voordelen van het land is het grote begrotingsoverschot dat 4% van het bbp of 11,8 miljard dollar bedraagt. Zwakke punten: afhankelijkheid van olie, hoge werkloosheid en politieke instabiliteit. Maar toch interessant dat een Afrikaans land (al) zo hoog staat

3. De groei in de Filippijnen wordt cynisch genoeg gestuwd door de wederopbouw van het land na de tyfoon Haiyan en toegenomen consumentenuitgaven. Wel wordt het succes van het land beïnvloed door China en een groeivertraging in dat laatste land zou ook een impact hebben op het geheel.

4. Met een groei van 6% zou Bangladesj de vierde snelste groeier van 2014 worden. De economie zal verder groeien dankzij de sterk presterende textielsector, de structurele hervormingen die de regering doorvoerde en de instroom van geld van immigranten uit het buitenland. Bedreiging: de politieke instabiliteit.

5. India De groei van het immense land zakte in 2013 wat weg, maar voor 2014 zijn de verwachtingen weer hooggespannen. Met een groei van 5,7% haalt het land de top 5. 

Bron(nen):   Euromonitor