‘Honderden klachten over malafide praktijken door makelaars’

Makelaars negeren massaal de ethische regels rond de aankoop van een huis. Zo wisselen makelaars onderling informatie uit over biedingen. Ook spelen ze kopers tegen elkaar uit en drijven daarmee bewust de prijzen op. Dit concludeert de Vereniging Eigen Huis (VEH) na een analyse van het meldpunt Oneerlijke Biedingspraktijken. Daar kwamen honderden meldingen op binnen.

Uit de klachten blijkt volgens de VEH ook dat huizenkopers die optrekken zonder aankoopmakelaar het vaak wel kunnen schudden in hun poging een huis te bemachtigen. Biedingen worden namelijk niet doorgegeven. Verder is het zonder aankoopmakelaar in veel gevallen schier onmogelijk om een bezichtiging te plannen.

Volgens de VEH is er sprake van een "schrijnend gebrek" aan regels en duidelijke afspraken over verkoopprocedures in de sector. Daardoor overschrijden veel makelaars de ethische grenzen van huizenkopers. De vereniging vindt dat demissionair minister Kajsa Ollongren met makelaarsorganisaties afspraken moet maken om de misstanden uit te roeien.

De VEH merkt op dat door de grote vraag naar woningen en het schaarse aanbod vrijwel elk te koop staand huis veel belangstelling trekt. Van makelaars mag worden verwacht dat de bezichtigings- en biedingsprocedures helder en eerlijk zijn en dat die worden gevolgd. Dat is volgens de VEH vaak niet het geval, zo blijkt uit de ervaringen van veel kopers. Het koop- en verkoopproces moet volgend de vereniging veel transparanter worden en beter te controleren.