Het zal helemaal misgaan met China

De fantastische sprong voorwaarts zal eindigen in een dramatische val. Dat zegt Yu Yongding, econoom en tot voor kort een van de leiders van de Chinese centrale bank en dus van de Chinese economische elite. Het Chinese groeimodel is op termijn onhoudbaar, zegt hij. De kwalen van het systeem: oplopende sociale spanning, verstikkende vervuiling, geen functionerende overheidsdiensten en een te grote nadruk op export en investeringen in huizen. Die combinatie zal de groei stoppen, zegt Yu.
Hij kan zich uitspreken nu hij geen lid meer is van de top.
In zijn opiniestuk in een Chinese krant noemt Yu het falende innovatiebeleid als een van de achilleshielen van China. "Sommige locale overheden laten letterlijk kuilen graven en die weer dichtgooien zodat het lijkt of de economische bedrijvigheid stijgt. En er zijn te veel luxe appartementen gebouwd, prachtige overheidsgebouwen en adembenemende wolkenkrabbers."
Yu moppert ook openlijk over de veel te grote kloof tussen de rijken en de armen. Die zal zonder meer leiden tot stagnatie of erger, voorspelt hij.

Bron(nen):   Financial Times