Vaccins vijf keer duurder dan nodig: ‘Hef patenten tijdelijk op’

Door de monopolies van farmaceuten is de wereldwijde vaccinatiecampagne vijf keer duurder dan nodig. Dat concluderen 70 organisaties waaronder Oxfam Novib.

Volgens Oxfam kan het te veel dat rijke landen betalen voor de vaccins beter worden besteed aan het vaccineren van armere landen. In sommige landen heeft pas 1 procent van de bevolking een prik gehad. De ontwikkelingsorganisatie pleit ervoor om de patenten tijdelijk op te heffen, zodat de productie omhoog kan en meer mensen sneller kunnen worden gevaccineerd.

"We zijn nu in een hele uitzonderlijke situatie, en dat vraagt om uitzonderlijke maatregelen", zegt Ben van Gils, beleidsadviseur van Oxfam Novib bij het NOS Radio 1 Journaal. "Nederland zou zich meer moeten uitspreken voor het vrijgeven van die patenten."

De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, een brancheorganisatie van farmaceuten, is het daar niet mee eens. Woordvoerder Franc de Korte noemt de winstmarge van Pfizer 'niet extreem hoog'. Bovendien zou het anderen aan kennis en kunde ontbreken om vaccins te maken. "Het aantal mensen dat dat kan is heel beperkt."

Bron(nen):   NOS