Google gaat mogelijk salaris verlagen van thuiswerkers

Bij Google in de VS mogen werknemers volledig thuis blijven werken, ook nu de kantoren weer opengaan. Klein nadeeltje: mogelijk gaat wel hun salaris omlaag.

Medewerkers die verder van kantoor wonen en fulltime thuis blijven werken, kunnen tot wel 10 procent loonsverlaging krijgen, blijkt uit een rekentool van moederbedrijf Alphabet, die persbureau Reuters inzag.

Reden is dat de werknemers lagere woonlasten hebben als ze naar een goedkopere regio verhuizen. Silicon Valley is peperduur. Facebook en Twitter korten al langer werknemers die naar meer betaalbare wijken vertrekken.

“De beloningen zijn altijd bepaald door de locatie en we betalen altijd aan de bovenkant van de markt, op basis van waar een werknemer werkt”, aldus de woordvoerder. Toch lijkt het er volgens de berekeningen op dat ook wie op dezelfde plek blijft wonen, maar thuis gaat werken, 10 procent minder gaat verdienen.

Een medewerker die anoniem wil blijven overweegt daarom toch dagelijks twee uur woon-werkverkeer af te leggen. “Deze loonsverlaging is vergelijkbaar met mijn meest recente promotie en ik heb al dat harde werk niet voor niks gedaan”, aldus de medewerker.