DNB-baas Klaas Knot over huizenprijzen: ‘Niet lage rente, maar Nederlandse regels zijn de oorzaak’

De huizenprijzen in Nederland waren al tot recordhoogten gestegen. En toen kwam er in coronatijd nog eens een flinke schep bovenop. Dat heeft niet veel met de lage rente te maken, legt president van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot, uit in de Volkskrant.

"In Nederland stegen de huizenprijzen de afgelopen twaalf maanden met 16 procent. In Europa 6 procent. We wijzen in dit land graag naar de lage rente als boosdoener, maar die is overal in Europa. Dus de resterende 10 procent prijsstijging is made in Holland," aldus Knot. "Vandaar mijn pleidooien tegen de nog altijd ruimhartige fiscale stimulering van het huizenbezit. De leennormen blijven riant en we hebben een schreeuwend tekort aan huurwoningen, als alternatief voor kopen."

Dat huizenkopers hun lage rente voor tien jaar vastzetten, beschermt hen tegen hoge hypotheeklasten. Knot: "Mocht het tegenzitten, dan zijn die huizenbezitters inderdaad beschermd tegen hogere lasten. Maar de woningmarkt kan nog altijd tot stilstand komen. Een belangrijk deel van de huizenbezitters kan onder water komen te staan. Het betekent dat je niet kunt verhuizen. Dat ongemakkelijke gevoel, dat je schuld hoger is dan de waarde van je huis, kennen we van de vorige crisis. Het leidt ertoe dat mensen extreem terughoudend worden in hun uitgaven. Met een pijnlijke, langdurige recessie als gevolg."

Bron(nen):   De Volkskrant