Levering spullen serieus probleem: Ikea chartert zelf schepen

De leveringsproblemen van goederen beginnen nu zulke grote vormen aan te nemen dat Ikea heeft besloten om zelf schepen en containers te charteren om de meubels hierheen te halen.

Een tijdje wat minder spullen die onze kant op komen, het klinkt wel louterend, maar het begint een serieus probleem te worden voor grote bedrijven. In de coronacrisis lag de productie in Azië een tijdje stil, ook is er de vertraging door het vastgelopen schip in het Suezkanaal.

De huur van een container is nu twee keer zo hoog als in 2016 en schepen zijn er ook veel te weinig. Er wordt nu overwogen om bulkschepen in te zetten, waar normaal zand en grind mee worden vervoerd. De prijs voor een zeevracht is vervijfvoudigd. Onder meer Scania en Volvo hebben de productie in Europa al stil moeten leggen vanwege de leveringsproblemen.

Daar komt nog bij dat mensen veel meer spullen zijn gaan kopen, omdat ze niet konden reizen. "Wereldwijd hebben we in het afgelopen financiële boekjaar (september 2020 tot en met augustus 2021) tot 10 procent meer verscheept ten opzichte van het boekjaar daarvoor via de beperkte transportroutes", zegt een woordvoerder van Ikea.

De Zweedse meubelgigant vervoert haar goederen meestal in containers van rederijen. Ze wil het heft nu in eigen hand nemen door zelf containers te kopen en schepen te charteren.