De rijkste 1% van de Nederlanders bezit een kwart van alles

De rijkste 1 procent bezit bijna een kwart van het totale vermogen, waarmee de verdeling tussen arm en rijk internationaal tot de scheefste behoort. De rijken zijn in de crisis rijker geworden, zo blijkt.

Volgens het CBS had in 2012 de rijkste 1 procent van Nederland (74 duizend huishoudens) 273 miljard euro vermogen. Dat is 23,4 procent van het totaal, goed voor gemiddeld 3,7 miljoen euro per huishouden.

Het totale vermogen in Nederland - aandelen, bank- en spaarrekeningen, huizen en andere bezittingen, behalve de pensioenen - was in dat jaar 1.166 miljard euro.

De rijken hebben (internationale) aandelen en beleggingen; die werden meer waard. De gewone mensen hebben een huis, dat kelderde in waarde

Binnen de rijkste 1 procent in Nederland zijn de verschillen groot. In 2012 hadden de rijkste zevenduizend huishoudens 102 miljard euro, dat is gemiddeld 13,9 miljoen euro per huishouden. De rijkste 0,1 procent van Nederland bezat dat jaar 8,7 procent van het totale vermogen.

 

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  En de socialisten schieten hun broek weer vol.

 2. kletsmajoor

  Interessant. De rijkste 1% van Nederland verdient “slechts” ca. 5% van het totale inkomen meen ik mij te herinnneren uit eerdere berichten. Dat zou betekenen dat de 1% zich vooral onderscheidt doordat ze heel goed zijn in vermogen opbouwen en vasthouden.

  Enige relativering: het vermogen van de 1% zit vooral in beleggingen dus hun vermogen gaat op en neer met de beurzen. Op dit moment staan de beurzen op all time highs dus is hun vermogensplaatje heel rooskleurig. Toen de beurzen in 2007 instortten leden de 1% mega-verliezen op hun vermogens.

  • Buck Danny

   Volgens het artikel in de Volkskrant, wat de heer 3huis heeft verzuimd om als bron te vermelden, waren die mega-verliezen er niet.

   Het gemiddeld vermogen van de rijkste 1 procent fluctueerde tijdens de jaren 2006 t/m 2012 tussen de 3,5 en de 4 miljoen euro. Als verklaring daarvoor wordt gegeven dat de rijksten door middel van mondiaal actieve vermogensbeheerders de crisis hebben kunnen ontwijken.

   (in antwoord op kletsmajoor)
  • JRR Uijlings

   De gemiddelde rente ligt hoger dan de groei van de economie. Dus weggezet vermogen groeit harder dan de economie, wat wiskundig moet resulteren in steede meer vermogensongelijkheid.

   (in antwoord op kletsmajoor)
 3. Bart_van_Oerle

  Ach, een salaris van slechts €30.000 behoor je tot de best verdienende 1% van de wereld, dus ‘t is maar hoe je ‘t bekijkt.

 4. Meester Proper

  Hoe kleiner de inkomstenverschillen, des te groter de armoede.

 5. Dirk Zeeman

  En de VVD maar zeuren dat er te veel genivelleerd is.
  Ik zeg: uitkleden die graaiers. De hardwerkende middenklasse betaalt zich blauw aan belasting en de 1% leeft ondertussen van een belachelijk vermogen en kan zich dure trucs veroorloven om belasting te ontduiken. Pardon: het heet officieel “ontwijken”.

 6. Johan van Vught

  De middenklasse in nederland is echt de dupe. Zij worden uitgekleed en hun geld wordt gestort in de bodemloze put die EU heet.

Reacties niet toegestaan