Ook erg: geen rode en zwarte auto’s door natuurramp Japan

 Xirallic is een pigment dat nodig is om zwarte en rode mettalic auto's te maken. Xirallic   is een probleem. Het wordt  enkel geproduceerd in een fabriek in de buurt van Fukushima. De fabriek ligt  stil. Die fabriek werd zwaar getroffen door de aardbeving en tsunami. Het is onduidelijk wanneer de productie er zal worden hervat, de ingenieurs mogen voorlopig niet eens het gebouw in.
Bij Toyota, de grootste autoproducent van Japan, ligt het productieschema al 140.000 wagens achter. Ook andere spelers zoals Honda (46.600) en Mitsubishi (15.000) kampen met een haperende output.
De toeleveringsproblemen dreigen de volgende weken ook uit te breiden naar de VS, zo luidde het zaterdag. Honda wijst op een gebrek aan onderdelen en verwacht productieonderbrekingen in zijn fabrieken in Ohio, Alabama, Indiana, Canada en Mexico.
Bij Mazda, dat al 31.000 minder wagens produceerde sinds de aardbeving, zijn de bestellingen van dealers in de VS voorlopig opgeschort.
Als gevolg van het ontbrekende pigment heeft Chrysler voorlopig de bestelling van een tiental kleuren afgeraden, onder meer verschillende tinten zwart en rood. Ook Ford annuleert voorlopig bestellingen voor bepaalde zwarte en rode voertuigen.

Bron(nen):   De Tijd