Binnenin de hel die Fukushima heet

Hazenslaapjes naast de wc’s of in de gangen van de kerncentrale, twee karige maaltijden per dag, geen stromend water en geen contact met hun familie. Alsof hun leven riskeren om te voorkomen dat er een meltdown plaatsvindt nog niet grimmig genoeg is, lijden de doodvermoeide werknemers van de Fukushima ook nog eens ontberingen.
Kazuma Yokota, een kernenergiedeskundige in overheidsdienst en terug van een vijfdaags verblijf in de kerncentrale, schetste de Los Angeles Times een beeld van het leven binnenin de centrale. Hij denkt dat de werknemers niet de energie hebben om onder deze moeilijke condities te werken. En dan komt er nog eens de stress bij van de dreigende ramp en de incompetentie van het bedrijf Tepco bij het meten van de straling waaraan de zo’n 450 werknemers zijn blootgesteld. Volgens Yokota een indicatie dat ze de bescherming tegen straling niet onder controle hebben.
Maar afgezien van het gevaar, is het ook slecht gesteld met de basisbehoefte. "Sommige medewerkers maken zich zorgen dat ze niet hun ondergoed kunnen verwisselen", zegt Yokota. En als ze, bekaf, willen gaan slapen, dan rollen ze ergens een speciale slaapmat uit die hun moet beschermen tegen straling.
Volgens Yokota de ambtenaar wordt er alles aan gedaan om hun werkomstandigheden te verbeteren.

Bron(nen):   Los Angeles Times