Een eigen restaurant beginnen? Niet doen!

Mensen die een restaurant willen starten, moeten daar nog maar eens heel goed over nadenken. Liever nog: ze moeten het helemaal niet doen. Dat  zeggen Tim en Nina Zagat, de oprichters van Zagat, een van Amerika's bekendste restaurantgidsen.
Een restaurant starten houdt meer in dan een goede kok in huis hebben of een goed gastheer/vrouw zijn, schrijven ze in de Wall Street Journal. "Maar mensen zijn moeilijk af te schrikken", terwijl "de kans dat ze binnen drie jaar falen 60 procent is.”
Om een restaurant te runnen, moet je volgens de Zagats niet alleen verstand hebben van onroerend goed, maar ook oog voor inrichting, en je moet leiding kunnen geven, sociale vaardigheden hebben en een goed geheugen en je moet gastvrij zijn. Verstand van public relations is ook handig, evenals van sociale media. En vergeet niet dat je technisch moet zijn, dat je wat van sanitiar af moeten weten en van elektriciteit.
Nog niet afgeschrikt? Je maakt hele lange dagen, elke dag, en je hebt nauwelijks vakantie.
"Honderd mensen bedienen die à la carte willen eten is wel even iets anders dan voor een paar vrienden een maaltijd koken, waarschuwen de Zagats. En dat is, schrijven ze, waarom ze succesvolle restaurateurs zo bewonderen.

Bron(nen):   Wall Street Journal