Waarom niemand meer de dollar wil

In 10 maanden tijd heeft de dollarindex (de waarde afgezet tegen een 'mandje' andere valuta) 14 procent verloren. Simpele reden: de wereld heeft genoeg van de dollar, schrijft de Amerikaanse zakenzender CNBC. Vooral centrale banken in Azië willen af van hun voorraden dollars.
Aziatische centrale banken proberen hun munt laag te houden, maar slagen daarin onvoldoende ten opzichte van de dollar, daarvoor is de Amerikaanse munt in Azië te ongeliefd geworden. Volgens CNBC heeft de waardestijging van de Euro ten opzichte van de dollar dan ook niet veel te maken met wat er gebeurt in Europa, maar meer met de verkoop van dollars in Azië.
Volgens CNBC is de trend bij centrale bankiers om dollars om te ruilen voor euro's een paar maanden geleden overgeslagen van Azië naar Zuid-Amerika en dan met name Brazilië.
Geruisloos is de euro daarmee de plaats van de dollar als reservevaluta aan het overnemen.
Die ontwikkeling wordt versterkt door de toestand in het Midden-Oosten: de dictators die  nog aan de macht zijn, zoals de koning van Saoedi-Arabië, hebben hun geld nodig om het volk te paaien. Daarvoor maken ze dollars vrij en ruilen die om voor de eigen munt.
Als de analyse van CNBC klopt, dan zal de euro nog een stuk verder stijgen als Europa zijn monetaire problemen weet op te lossen.