Dollar gedoemd – 2

De grootste obligatiebelegger ter wereld Pimco is het vertrouwen in Amerikaanse staatsobligaties kwijt.
Een maand nadat Pimco het belang in Amerikaans staatpapier volledig heeft afgebouwd, gokt Pimco nu erop dat de waarde ervan zal dalen. Uit een melding op de website van de vermogensbeheerder blijkt dat het vlaggenschip Total Return Fund (TRF) een negatief percentage van zijn vermogen heeft belegd in Amerikaans schuldpapier. Een fonds kan met derivaten, futures of door middel van shortselling een negatieve positie innemen. Bij shortselling speculeren beleggers op prijsdalingen. Dit is mogelijk door geleende obligaties te verkopen om ze later tegen een lagere prijs terug te kopen. Het prijsverschil is de winst.
Een week geleden waarschuwde de topman van het bedrijf (250 miljard belegd vermogen) voor een ineenstorting die lijkt op de crisis die volgde op het failliet vab Lehman in 2008.

In februari stapte Pimco al volledig uit Amerikaanse staatsobligaties, een beleggingscategorie die medio 2010 nog goed was voor een inleg van $ 147 mrd. Kort daarop waarschuwde mede-oprichter van Pimco Bill Gross voor mogelijke wanbetaling van de Amerikaanse overheid.  ‘Staatspapier uit de VS heeft weinig waarde.’
  

 

Bron(nen):   Busines  Het Financieele Dagblad  Der Spiegel