Wereldwijd leven er ruim 800 miljoen mensen in sloppenwijken in krotwoningen zonder water of licht. Vorig jaar daagden bedrijfseconoom Vijay Govindarajan en marketingdeskundige Christian Sakar ontwerpers en bedrijven uit op een blog van de Harvard Business Review om een basaal huis te ontwikkelen, dat niet meer dan 300 dollar kost, maar dat water en zonnepanelen heeft. Het huis moet als massaproduct gebouwd kunnen worden, tegen voor bedrijven aantrekkelijke condities.
Het bedrag van 300 dollar was een stunt, erkent Govindarajan in
The Economist, maar er zit enige logica achter. Huizen van mensen in ontwikkelingslanden die de ergste armoede zijn ontstegen zijn volgens Muhammad Yunus, de oprichter van de Grameen Bank, zo'n 370 dollar waard. Het Indiase Tata Motors heeft ook aangetoond dat het zich beter kon richten op de Tata Nano van 2.200 dollar in plaats van een "goedkope" auto te maken. Vanwege de vele enthuisaste reacties hebben de initiators een website opgezet,
300house.com en een officiële competitie uitgeschreven: degene die met het beste ontwerp komt voor een prototype van het 300 dollar-huis ontvangt 25.000 dollar.