Europa maakt het Portugal makkelijk: 78 miljard, behalve als…

Portugal krijgt 78 miljard. En moet daarvoor iets terug doen: bezuinigingen. Maar het is de Portugezen gelukt tamelijk milde afspraken af te dwingen. De totale bezuinigingen die het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie aan Portugal opleggen zijn echter lager dan eerder voorzien. Niet omdat het zo goed gaat, maar juist omdat Portugal er nog beroerder voorstaat dan gedacht.
Diplomatieke bronnen vermoeden dat Portugal een soepeler programma krijgt opgelegd omdat de startpositie slechter is dan gedacht. Vorige week werd bekend dat het Portugese tekort niet 8,6% maar 9,1% is. De verwachting is dat de Portugese economie twee jaar op rij met 2% zal krimpen.

Portugal is het derde land dat steun ontvangt van de andere eurolanden.

Eerder leende Griekenland al €110 mrd en Ierland €67,5 mrd. Steeds ging dat gepaard met bezuinigingsprogramma’s voor drie jaar. De leningen hoeven pas na 7,5 jaar te worden afbetaald.
Maar er is een grote adder: Finland. In de meeste Europese landen is het voldoende als de regering instemt met steun aan een lidstaat in nood. Daarop is een uitzondering: Finland. Daar moet het parlement instemmen. Finland heeft op dit moment geen echte regering, omdat na de verkiezingen van twee weken geleden een moeizame formatie op gang kwam. Die is moeizaam omdat er vermoedelijk geen meerderheid is zonder de Echte Finnen, een nationalistische partij die een ding duidelijk heeft gemaakt: de euro mag Finland niets meer kosten

Zie hier een NRC-dossier over de Portugeze crisis