Grafiek van de dag: 670 euro p.p. accijns

Nederlanders hebben vorig jaar gemiddeld 670 euro per persoon aan accijnzen op benzine, drank en tabak betaald.  In totaal stroomde elf miljard euro aan accijns de schatkist in, blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Daarmee komt acht procent van de inkomsten van het rijk jaarlijks uit accijnsen.

De opbrengst stijgt ieder jaar met een paar procent. In 2006 lag de opbrengst nog op tien miljard euro.

Verit het meeste, zeventig procent, van de opbrengst van accijnzen komt uit de motorbrandstoffen. De accijnzen hierop worden elk jaar aangepast aan de inflatie. Ruim twintig procent komt van de accijnzen op tabak. De accijnzen hierop gaan niet met de inflatie mee. De hoogte wordt bepaald door beleidsoverwegingen, bijvoorbeeld als middel om het roken minder aantrekkelijk te maken.

Rokers zijn de laatste jaren meer accijns gaan betalen. Per roker althans. Begin vorig jaar was het tarief op sigaretten of shag ongeveer een derde hoger dan begin 2005. Toch steeg de opbrengst van de tabaksaccijns vee; minder, met maar 22 procent. Er werd namelijk minder gerookt. De accijns op tabak is vorige maand (daarom?) verder verhoogd.
  

 

Bron(nen):   Centraal Bureau voor de Statistiek