Waarom stortte olie, zilver en grondstoffen gisteren in?

De prijs van  ruwe olie is gisteravond in korte tijd onverwacht met bijna 10% onderuitgegaan.
Het was de sterkste daling van de olieprijs in twee jaar. Dat is niet alleen maar goed nieuws: het is een teken dat de markten denken dat er minder olie nodig zal zijn, omdat de economie niet blijft groeien

De prijs voor een vat olie kwam gisteren voor het eerst sinds 17 maart onder de $100 uit. Na het sluiten van Wall Street kostte een vat Amerikaanse olie $99,80. De prijs voor de Europese Brent-olie daalde even hard als in de VS.
Maar niet alleen olie werd goedkoper. De daling vond plaats bij heel veel grondstoffen. Zo daalden de prijzen van zilver, cacao, koper en tin fors.
Er was sprake van een optelsom van negatief nieuws. De koers van de dollar steeg 2% ten opzichte van de euro waardoor de import voor de VS duurder wordt. Een aantal Amerikaanse rapporten wakkerden de twijfel aan bij beleggers over het doorzetten van economische groei. Ook meldde het ministerie van werkgelegenheid in de Verenigde Staten een onverwachte stijging van het aantal aanvragen voor nieuwe werkloosheidsuitkeringen.
Daarnaast kwam een rapport uit waaruit bleek dat de groei van de productiviteit van Amerikaanse werknemers afneemt en dat arbeidskosten stijgen.
Allemaal aanwijzingen voor minder economische groei en dus minder behoefte aan olie en andere grondstoffen.

In Europa daalde het aantal fabrieksorders in maart in Duitsland onverwacht. Waar economen gepolst door persbureau Bloomberg hadden gerekend op een stijging van 0,4% op maandbasis, werd een afname van maar liefst 4% opgetekend.
De prijs van zilver liep met meer dan 25 procent achteruit in een paar dagen tijd. Dat heeft te maken met de prijsdaling van alle grondstoffen, maar wordt verscherpt, omdat er maatregelen zijn genomen om speculatie tegen te gaan
  

 

Bron(nen):   Financial Times Deutschland  Het Financieele Dagblad