IMF, Euro & Frankrijk: de kaarten zijn opnieuw geschud

Seks bedreigt de euro. Later vandaag wordt de directeur van het IMF Dominique Strauss-Kahn voorgeleid aan de rechter. Gisterenavond stond hij in zo'n rij ongure mannen die we kennen van Flikken Maastricht en mocht het kamermeisje (32) zeggen of ze haar verkrachter herkende. Ze haalde hem er uit.
Gezien de ernst van de beschuldigingen zal het maanden duren voor hij is vrijgepleit - als zijn bewering onschuldig te zijn stand houdt. Zowel de crisis rond de euro als de verkiezingen van een nieuwe Franse president zullen het dus zonder hem moeten doen. Volgens de Financial Times zal dat grote invloed hebben. Toen DSK aantrad bij het IMF had die organisatie niet veel meer van de vroegere glans. Nu is het een wereldspeler en het verschil is niet alleen de crisis, maar zeker ook het energieke en effectieve leiderschap van de directeur. Hij wordt vervangen door een saaie bureaucraat die al had aangekondigd in de zomer op te stappen.
Het effect op de Franse verkiezingen is zo mogelijk nog groter. Hij zou heel waarschijnlijk gekozen zijn. Ook toen er al in een wolk van geruchten, affaires en controverses over hem gaande was, maar daar malen de Fransen doorgaans niet om.

Maar dit is niet zo maar een buitenechtelijk kind of een smeergeldaffaire, dit is een ordinaire verkrachting. En dat vinden ze niet goed, de Fransen. Exit DSK.
En daarmee kan weer van alles. Volgens Liberation is het goed nieuws voor 1. Marine Le Pen: zij gaat namens de ultranationalisten de tweede ronde halen en 2. Sarkozy. Als ook hij de tweede ronde haalt, blijft hij gewoon president.
Interessant is overigens dat in de media, ook in Nederland, de bezigheden van DSK worden gezien als die van een charmante 'rokkenjager'. Er zijn minstens twee dames die zeggen dat ze door de man zijn bedreigd, geslagen en gedwongen.
Als het waar blijkt, is hij geen rokkenjager maar een gewone creep.

Bron(nen):   Financial Times