Einde niet in zicht: Huizenprijzen dalen ook in 2012

De prijzen van bestaande woningen zullen ook in 2012 blijven dalen. De Rabobank, de grootste hypotheekbank en dus kenner bij uitstek, zal dat volgens het Financiele Dagblad vrijdag bekend maken. Voor 2011 gaat de Rabobank uit van prijsdaling van 2%.
Oorzaak van de aanhoudende prijsdaling zijn volgens de bank het gebrek aan vertrouwen en, nog belangrijker, de moeilijker financieringsvoorwaarden. ‘Bijvoorbeeld door de scherpere normen van het Nibud, waarvan de Nationale Hypotheekgarantie zich bedient’, aldus Maarten van der Molen van Rabobank Kennis en Economisch Onderzoek.

‘De scherpe normen betekenen minder lenen met hetzelfde inkomen en hetzelfde rentepercentage.’ Verder noemt Van der Molen ‘de hogere rente en de druk op verkopers die allang op de markt zijn’. Bovendien mag per 1 augustus de hypotheek nog maar 110% van de woningwaarde bedragen (was 120%) en worden huishoudens met een hypotheek verplicht om in dertig jaar minimaal 50% van hun hypotheek af te lossen. Dat bepalen nieuw bancaire regels die het kabinet heeft afgedwongen, maar die het parlement nog moet goedkeuren. ‘Daardoor zal het aantal transacties verminderen’, zegt Rabo-onderzoeker Van der Molen. Woensdag praat de Tweede Kamer over deze nieuwe regels voor woningfinanciering.

Bron(nen):   Het Financieele Dagblad (betaald)