Als bergbeklimmers storten de Eurolanden het ravijn in. Door zwakke leiders

De Eurolanden zijn als bergbeklimmers die met touwen aan elkaar vastzitten. Als Griekenland naar beneden lazert, dan zakken alle anderen ook, zegt John Wraith in de Financial Times. Gisteren gingen Spanje en Italië op de markten onderuit: omlaag getrokken door de besluitenloosheid van de Europese leiders.
Niall Ferguson (de man van Ayaan) weet alles van instortende grootmachten. Dat is zijn vak. 
Hij constateert dat de leiders van Europa niet de power hebben om de problemen op te lossen. Integendeel: de euro eet zijn leiders op. Wie aan de macht is in een land, verliest die macht door de euro, omdat je een zwak land bent en vanwege de euro moet bezuinigen of omdat je moet meebetalen met de zwakken.

Volgens Ferguson zullen politieke opportunisten zoals de Ware Finnen en onze Geert de wind in de zeilen hebben. Ze koken met onzin oplossingen die wel fijn klinken. Dat is volgens hem het grootste gevaar: de roekeloze opportunisten.
En volgens Ferguson zijn de Griekse problemen heel goed op te lossen. Maar als je ze niet oplost worden ze vanzelf onoplosbaar en daarmee ook levensgevaarlijk.

  

 

Bron(nen):   Bloomberg  Financial News