Dit is de duurste stad om in te leven

Nederlandse steden zijn misschien niet goedkoop, maar ze behoren nog lang niet tot de duurste ter wereld. Het is Tel Aviv dat de twijfelachtige eer krijgt de duurste stad ter wereld te zijn om in te leven.

De Israëlische stad is in een jaar tijd vijf plekken omhoog gegaan en nam het stokje over van de nummers 1 van vorig jaar. Toen stonden Parijs, Hongkong en Zürich gedeeld bovenaan in de ranglijst van de Economist Intelligence Unit (EIU), die 173 steden vergeleek.

De Franse hoofdstad staat nu op een gedeelde tweede plaats met Singapore, terwijl Zürich en Hongkong de top vijf compleet maken. New York staat op plek zes, Geneve op zeven, gevolgd door Kopenhagen, Los Angeles en Osaka op acht, negen en tien. Het dure Londen vinden we terug op plek 17.

Amsterdam staat pas op plaats 40. Dat is acht plekken lager dan vorig jaar, toen de hoofdstad nog de 32ste duurste stad ter wereld was.

De stijging van Tel Aviv kwam deels doordat de nationale munt, de sjekel, sterker werd ten opzichte van de dollar. Daarnaast stegen de prijzen voor transport en boodschappen.

De Schotse hoofdstad is met plaats 27 de hoogste nieuwe binnenkomer in de top 50. Ook Stuttgart en San Diego staan voor het eerst in het lijstje van vijftig duurste steden ter wereld. Sterkste daler is Rome. De Italiaanse hoofdstad zakte van plaats 16 naar 48.

Bron(nen):   The Guardian